Gaslighting – rescrierea realitatii si invalidarea emotiilor

463

Gaslighting: Poate nu ai vazut ce credeai ca ai vazut. Poate nu ai auzit ce credeai ca ai auzit. Poate ceea ce simti este exagerat si poate, totul e rodul imaginatiei tale.

Daca acestea sunt vocile cu care ai crescut, e foarte posibil, ca adult fiind, sa ajungi victima unei forme aparte de abuz psihologic, numit gaslighting.

De ce? Constant, in timpul devenirii tale ca om, realitatea ta a fost rescrisa, emotiile au fost invalidate, uneori, de cele mai multe ori, chiar de catre persoanele in care aveai incredere neconditionata, de catre persoanele responsabile de a avea grija de tine.

Ai supravietuit intrebandu-te daca ceea ce vezi, ceea ce auzi, ceea ce simti, ceea ce iti aduci aminte, e adevarat sau nu, pentru ca memoria, perceptia, ganidrea, simtirea ti-au fost puse la indoiala.

Tendinta constanta de inlocuire a propriei perceptii cu perceptia altei persoane, nu face altceva decat sa creeze o parte interioara care se va intreba continuu ce este adevarat si ce nu, ducand uneori chiar si la probleme grave de sanatate mintala.

Ce faci daca esti victima a procesului de gaslighting?

Ce faci daca in viata ta de adult, in relatiile de familie, sociale, profesionale, esti victima a procesului de gaslighting?

Fii atent la experientele tale!

Solicita pararea altei persoane!

Creste gradul de incredere in propria persoana!

Informeaza-te despre ceea ce ti se intampla (ce este, de unde vine, semne, cum sa eviti / gestionezi relatiile bazate pe manipulare). Teal Swan prezinta in materialul de mai jos ce este procesul de gaslighting si ce ar putea ajuta.

Gaslighting (What is Gaslighting and How To Heal From It)

Apeleaza la specialist

Apeleaza la specialist. Sprijinul psihologic te ajuta sa intelegi de ce ti se intampla tie, ce din tine atrage ca un magnet persoanele manipulatoare, cum sa treci peste tiparul de victima si cum sa iti structurezi o imagine corecta si stabila atat a realitatii cat si a propiei persoane!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Sironamentalhealth.com © Copyright 2021. All rights reserved.