Gaslighting la locul de munca – distorsionarea realitatii si manipularea psiholocica

226

O forma aparte de abuz psihologic este cel denumit „gaslighting“. Termenul deriva din numele unei piese de teatru din 1938, Gas Light, ecranizata apoi cu mare succes în 1944 sub titlul Gaslight (cu Ingrid Bergman si Charles Boyer).

Literatura clinica si de specialitate a preluat termenul si îl foloseste pentru a desemna un tip de manipulare emotionala în relatia dintre doi oameni, menit sa creeze confuzie si îndoiala în mintea celuilalt, determinandu-l astfel sa se îndoiasca de propria memorie, perceptie si sanatate mintala. 

Cei care recurg la gaslighting pot fi barbati sau femei, parteneri sau parinti, sefi sau colegi de munca, prieteni sau rude, cu totii avand în comun abilitatea de a te face sa iti pui sub semnul întrebarii propriile perceptii, inclusiv perceptia asupra realitatii.

Ce facem atunci cand ne confruntam cu fenomenul gaslighting la locul de munca?

Ne spune Mary Abbajay in articolul ”What should I do if my boss is gaslighting me?”:

  1. Asigura-te ca intradevar este vorba de gaslighting
  2. Consemneaza interactiunea voastra (pastreaza coespondenta – mesajele, e-mailurile si alte forme scrise de comunicare)
  3. Protejeaza-ti sanatatea mintala – pastreaza o distanta sigura intre sanatatea ta mintala si comportamentul abuziv
  4. Activeaza-ti reteaua de suport – poti lua in considerare si ajutorul unui terapeut
  5. Fii atent la confruntarile directe
  6. Exploreaza alte oportunitati in cadrul organizatiei / institutiei
  7. Tine cont de riscurile / efectele procesului de gaslighting (efecte daunatoare din punct de vedere fizic, psihic si emotional, afectarea altor domenii de viata, nu numai a celui profesional). Uneori, cea mai buna solutie poate fi gasirea unui alt loc de munca.

Articolul integral este disponibil aici.

Daca decizi sa faci o schimbare si sa pleci din companie, aminteste-ti ca acest lucru este doar o parte din solutie. Nu te fereste de repetarea experientei la noul loc de munca sau in alte domenii ale vietii (familial, social). Nu inlocuieste munca personala de a afla cum ai ajuns in aceasta situatie si ce poti sa faci pentru a iesi din capcana victima – agresor.

Informeaza-te, vorbeste cu persoane apropiate, apeleaza la un specialist! Sanatate ta mintala conteaza!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Sironamentalhealth.com © Copyright 2021. All rights reserved.