Drumul de la sănătate la suferință și înapoi

361

Sănătate mintală este un deziderat. Dar, pe parcursul vieții, pot apărea momente în care menținerea echilibrului devine o adevărată provocare. Orice om se va confrunta cu durerea, cu suferința. Poate fi vorba de boală, de schimbări care afectează situația economico-financiară, conflicte, pierderea unei persoane dragi, lipsa de sens. Indiferent de eveniment, cert este faptul că toți am trecut sau vom trece prin situații dificile de viață.

Ce se întâmplă când apare durerea, suferința? Deși sunt mai multe aspecte implicate, vom rămâne la ceea ce îmi spunea un client: ”un ce fără de nume”, se interpune între noi și ceilalți. Apare o repliere în sine, uneori autistă, o retragere din viața vieții, o distanță între noi și ceilalți. Practic, e ca și când, lumea noastră interioară, cu toate gândurile, trăirile ei, devine din ce în ce mai mare, mai copleșitoare și treptat, poate acapara lumea exterioară. În acest moment, obiectivitatea este afectată. Suferința noastră se interpune între noi și ceilalți, devenind din ce în ce mai dificilă atât implicarea în sarcinile zilnice cât și relaționarea cu cei din jurul nostru. Cu cât stăm mai mult timp în lumea noastră, cu atât mai mult ne îndepărtăm de la realitate, lucru care favorizează accentuarea unor tendințe ce se pot ulterior transforma în patologii.

Ce facem pentru a menține sau pentru a redobândi echilibru? Iată câteva indicații:

1. Cunoaște zona ta de normalitate și abaterile de la ea – cum mă comport eu când este totul bine și ce schimbări apar când nu îmi este bine? Ce aspecte sunt afectate? (ex. mănânc prea mult sau prea puțin, dorm prea mult sau mai puțin, mă implic în mai multe activități decât îmi permit sau îmi e dificil și să mă scol din pat, intru mai des în conflicte cu ceilalți sau renunț mai ușor etc.)

2. Fii atent la ce îți spun cei din jurul tău! S-ar putea să observe schimbări pe care tu nu le sesizezi!

3. Chiar dacă poate părea dificil, continuă să comunici cu ceilalți! Acest lucru poate ajuta atât la ventilarea emoțională, cât și la menținerea contactului cu realitatea! Fiecare dintre noi, ne spunem o poveste cu privire la evenimentele de viață. Această poveste, poate amplifica, diminua, sau modifica total realitatea. Când vorbim și mai ales când ascultăm ce ne spun ceilalți, ne putem corecta firul narativ.

4. Apelează la ajutor! Când treci prin momente dificile, amintește-ți că nu ești singur! Apelează la ajutor din partea familiei, prietenilor, cunoștințelor. Pot să îți ofere sprijin emoțional, informațional sau cu sarcinile zilnice, în funcție de ce ai nevoie. În cazul în care rețeaua ta de suport nu este suficientă, apelează la un specialist. Este posibil ca suferința din prezent, dacă nu este gestionabilă cu resursele de acum, să fii declanșat o suferință mai adâncă.

5. Menține ce poți și ce este important din rutina ta zilnică!

6. Dacă a trecut un timp de la evenimentul care ți-a cauzat durere, suferință, oferă-i un sens și integrează-l în povestea ta de viață. Despre ce a fost vorba de fapt? Ce ai învățat despre tine, despre viață în general? La ce te-a ajutat? Ce sens a avut?

Retragerea în lumea interioară este necesară pentru simțire, pentru gândire. Uneori retragerea este voită, alteori este impusă de un context de viață. Dar revenirea în lume asigură echilibrul de care avem nevoie, pentru igiena sănătății mintale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Sironamentalhealth.com © Copyright 2021. All rights reserved.