Anxietatea in vremea pandemiei

147

Pandemia de SARS-CoV2 reprezintă un factor major de stres pentru toată lumea, indiferent de vârstă, gen, categorie socială și profesională. Viața așa cum o știam a suferit schimbări majore. Riscul de îmbolnăvire a propriei persoane sau a unei persoane apropiate, riscul de a nu beneficia la timp de intervenție medicală datorat supraîncărcării sistemului sanitar, măsurile de restricție impuse care au afectat sfera socială, schimbările la locul de muncă, au dus la modificarea stilului de viață.

Schimbările au survenit pe toate planurile

  1. În planul profesional – amenințarea pierderii locului de muncă, schimbări la locul de muncă sau munca de acasă (ceea ce a dus la dezechilibru muncă – familie), antreprenori care au fost nevoiți să își reducă volumul de activitate sau să înceteze activitatea
  2. În planul cuplului – familiei – a crescut incidența cazurilor de violență domestică, au existat suprapuneri de roluri ceea ce a dus la cumularea tensiunii (părintele a preluat parțial și rolul cadrului didactic)
  3. În planul social – a apărut distanțarea socială, întrunirile și evenimentele publice au fost limitate, ceea ce a dus la reducerea socializării, la lipsa acțiunilor de descărcare a tensiunii (prin activitate fizică redusă de exemplu) sau încărcare pozitivă (prin participarea la evenimente cultural-artistice ori prin întâlnirile cu prietenii)
  4. În zona de valori personale, principii de viață – a fost adusă în prim plan frica de moarte, prin riscul de îmbolnăvire. Dacă nu noi, cineva drag nouă, sau un cunoscut a fost afectat de COVID. Au apărut întrebări legate de lucrurile imortante din viață și anxietatea legată de lipsa de sens. Acest lucru a fost corelat, în unele cazuri și cu pierderea locului de muncă sau cu reducerea activității.

În acest context, unele condiții medicale preexistente s-au intensificat la unii pacienți, în timp ce la alții s-au declanșat stări de anxietate. Numărul pacienților prezenți la camerele de gardă din spitalele de psihiatrie a crescut și el.

Deși un nivel de stres crescut și o stare de anxietate este justificată în contextul pandemiei, sunt câteva semne de avertizare care ne atrag atenția că aceasta problemă nu trebuie tratată superficial.

Semne de avertizare care ne atrag atenția că anxietatea nu trebuie tratată superficial

  • Dereglări ale somnului (insomnie, treziri frecvente, somn superficial)
  • Dereglări alimentare (prea mult sau prea puțin)
  • Stări de agitație, iritare, nervozitate
  • Atacuri de panică
  • Frică excesivă
  • Consum crescut de alcool, tutun sau alte substanțe nocive

Ce faci când prea mult e prea mult și când anxietatea îți afectează relațiile cu ceilalți, sfera profesională și chiar modul de îndeplinire a sarcinilor zilnice?

Iată câteva recomandări.

1. Ai grijă de sănătatea ta fizică

Menține o alimentație echilibrată, hidratează-te și evită ori redu consumul de substanțe excitante (ex. cafea) care pot crește anxietatea.

Acordă importanță programului de odihnă. Încearcă să adormi și să te trezești la ore fixe, fără mari abateri de la acest program. Înainte de a adormi evita expunerea la dispozitive electronice. Înlocuiește timpul petrecut la televizor sau la telefonul mobil cu cititul.

Fă mișcare în fiecare zi. Dacă nu există posibiliatatea de  a merge la sală, la un club sportiv, fă plimbări zilnice, în natură.

Practică exerciții de relaxare, cu beneficii atât pentru minte cât și pentru corp.

2. Menține legătura cu persoanele apropiate

Sprijinul social, chiar și cel potențial este important, mai ales în această perioadă. Menține legăturile relaționale sănătoase, de sprijn reciproc și de buna- dispoziție, prin orice modalitate pe care o avei la îndemână. Întâlniți-vă atunci când este posibil, cu menținerea măsurilor de siguranță, vorbiți la telefon, sau prin rețelele de socializare. Împreună, putem face față mai ușor provocărilor de viață.

3. Limitează timpul de expunere la informațiile negative și informează-te din surse oficiale

Canalele de comunicare sunt invadate de știri false sau evenimente neverificate, care nu fac altceva decât să crească gradul de anxietate. O viziune obiectivă, realistă, ajută de fiecare dată. Informează-te din surse oficiale, verifică informația primită mai ales prin rețelele de socializare, vezi datele statistice sau opinia specialiștilor în domeniu. Diversifică sursele de informare în așa fel încât să ai o imagine cât mai largă. Panica nu ajută. Caută și informațiile pozitive (ex. numărul de persoane vindecate). Așa cum s-a spus în presă, viața trebuie să meragă mai departe chiar și cu pandemia de COVID. Amintește-ți că sunt și alte aspecte ale vieții (familie, prieteni, muncă, timp liber) care au nevoie de timpul și atenția ta. Stabilește-ți un interval în care să te informezi despre evoluție, noutăți, dar nu fă din asta o obsesie.

4. Prioritizează și concentrează-te pe aspectele pozitive

Nu toate lucrurile sunt egale ca importanță. Stabilește ce contează pentru tine și canalizează-ți resursele într-acolo. Ai grijă de tine, petrece timp alături de cei dragi, fii recunoscător pentru lucrurile pozitive din viața ta. Atitudinea optimistă și de recunoștință reduce nivelul de stres. Ancorarea de scopurile pe care ni le stabilim, poate activa forțe interioare de voință care ne motivează să mergem mai departe chiar și în acest context și să nu abandonăm în fața situațiilor dificile de viață.

5. Apelează la un specialist

Dacă anxietatea nu poate fi ținută sub control și te împiedică să realizezi sarcinile zilnice, apelează la un specialist din domeniul sănătății mintale. Vei avea alături de tine o persoană pregătită care:

  • te va sprijini în identificarea fricilor și a principalelor provocări de viață;
  • te va ajuta să își dezvolți mecanismele prin care să gestionezi fricile;
  • îți va fi alături în vederea dezvoltării abilităților necesare pentru a avea o viață de care să fii mulțumit.

6. Amintește-ți de ce ești aici

Care sunt motivele pentru care alegi să te ridici din pat în fiecare zi? Ce te ajută să nu renunți și să mergi mai departe, indiferent de provocările pe care le întâlnești pe drumul vieții?

Chiar dacă nu putem întotdeauna să influențăm evenimentele din exteriorul nostru, putem alege să avem grijă de noi, pentru noi și pentru cei dragi nouă! Sanatatea ta mintala conteaza!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Sironamentalhealth.com © Copyright 2021. All rights reserved.